Stemmen uit je darmen

14:00u - 15:00u    01 jun    Azzurro Wellness 

Ons buikgevoel. Het probeert je altijd een belangrijke boodschap te vertellen. Ook al hebben we er niet altijd een luisterend oor voor. Ons buikgevoel blijkt tot stand te komen door een link tussen ons brein en onze buik. Er blijkt een ware snelweg te lopen vanuit je darmen richting je brein. En vice versa. Via deze darmen brein snelwegen worden allerlei boodschappen, en belangrijke signaalstofjes vervoerd die van invloed zijn op hoe we ons voelen en gedragen. Dit wordt ook wel de Gut-Brain-Axis oftewel Darmen-Brein-As genoemd.

In 2011 verschenen er meerdere onderzoeken die een helder beeld geven van het tweerichtings communicatie netwerk tussen onze buik en ons brein. Deze informatie flow blijkt zowel bottom-up (vanuit buik richting je brein) als top-down (van brein naar je buik) te werken. De Darmen-Brein-As omvat een netwerk waarbij je zenuwstelsel, je hormonen en je immuunsysteem van invloed zijn.

Bacteriën hebben invloed op vele facetten van ons lijf. Dit varieert van de mate van geluksgevoel tot het krijgen van ontstekingen. Volg deze interessante lezing van Philippine Borgers.